Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

O Leibniz κατά τον El GrecoΑυτήν την Πέμπτη 15.11.2012, στις 4 μ.μ.

οι City travellers στο artradio Beton7 συζητούν με θέμα:

O Leibniz κατά τον El Greco, τέχνη και φιλοσοφία στη διάρκεια του Μπαρόκ.

Ο ρυθμός που ακολούθησε την Αναγέννηση ονομάζεται συνήθως Μπαρόκ. Ενώ όμως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανένας τους προηγούμενους ρυθμούς από χαρακτηριστικά σημεία, τα πράγματα δυσκολεύουν στο Μπαρόκ. Την έννοια αυτή χρησιμοποίησαν πρώτοι οι τεχνοκρίτες που αποδοκίμαζαν τις τάσεις του δέκατου έβδομου αιώνα και ήθελαν να τις γελοιοποιήσουν. "Μπαρόκ" σημαίνει το παράδοξο ή το τερατώδες και το μεταχειρίστηκαν όσοι υποστήριζαν πως οι κλασικές αρχιτεκτονικές φόρμες δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται ή να συνδυάζονται ποτέ με άλλο τρόπο από εκείνον που ίσχυε στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη.


"67. Κάθε μερίδα της ύλης μπορεί να νοηθεί σαν κήπος γεμάτος φυτά ή σαν λίμνη γεμάτη ψάρια. Αλλά κάθε κλαδί του φυτού, κάθε μέλος του κόσμου, κάθε σταγόνα των χυμών του είναι επίσης τέτοιος κήπος ή τέτοια λίμνη.
 Μολονότι το χώμα και ο αέρας ανάμεσα στα φυτά του κήπου, ή το νερό ανάμεσα στα ψάρια της λίμνης, δεν είναι ούτε φυτό ούτε ψάρι, ωστόσο κι αυτά περιέχουν φυτά και ψάρια. Η λεπτότητά τους όμως είναι συνήθως ασύλληπτη για μας.."


Gottfried Wilhelm Leibniz / La Monadologie
Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς                                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

cttrvlls Δεύτερο Εξάμηνο 2017 Ξεκινάμε με ένα νέο σχήμα τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνης Λακίδης και μαζί ...