Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Σε πολλά κλασικά ντοκιμαντέρ υπάρχουν σκηνές που είναι προϊόντα αναπαράστασης και όχι αυθεντικής καταγραφής αλλά ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν. Για παράδειγμα η ταινία «Misère au Borinage» (Φτώχεια στο Μπορινάζ) του σπουδαίου ντοκιμαντερίστα Γιόρις Ίβενς, που γυρίστηκε κι αυτή το 1933. Ο Ίβενς, στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ του για τους ανθρακωρύχους του Βελγίου θεώρησε καλό να συμπεριλάβει τουλάχιστον δυο σκηνοθετημένες σκηνές, όπως μια διαδήλωση απεργών ανθρακωρύχων που είχε γίνει όμως ένα χρόνο πριν, στη διάρκεια της μεγάλης τους απεργίας, και την έξωση της οικογένειας ενός απολυμένου εργάτη από σπίτι που τους παραχωρούσε η εταιρία.

Τη συγκεκριμένη ταινία ο Γάλλος ιστορικός του κινηματογράφου Ζωρζ Σαντούλ χαρακτήρισε όχι δραματοποιημένο αλλά «οργανωμένο» ντοκιμαντέρ. «Ένας ντοκιμαντερίστας δεν οργανώνει πάντα αυτό που θα μας δώσει να δούμε;», αναρωτιέται ο Σαντούλ.


δείτε περισσότερα: http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=15&id=2734Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

cttrvlls Δεύτερο Εξάμηνο 2017 Ξεκινάμε με ένα νέο σχήμα τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνης Λακίδης και μαζί ...