Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Η περιπλάνηση ως πεδίο δράσης / Ο flâneur


όλα είναι ταξίδι λες

όλα είναι ταξίδι λες

Ο όρος flâneur προέρχεται από τη γαλλική και το αρσενικό ουσιαστικό flâneur – που κυρίως σημαίνει περιπατητής, περιπλανόμενος, σουλατσαδόρος, χασομέρης – το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το γαλλικό ρήμα flâner, που σημαίνει βόλτα, περιπλάνηση.

Ο Σαρλ Μπωντλαίρ [1821-1867] αναπτύξει την έννοια της περιπλάνησης ως «ένα άτομο που περπατά στην πόλη, με σκοπό να τη βιώσει”. Ο όρος flâneur δεν περιορίζεται μόνο σε κάποιον που κάνει ένα φυσικό περίπατο αλλά περιλαμβάνει και ένα ολοκληρωμένο φιλοσοφικό τρόπο ζωής και σκέψης, πρόκειτα για μια διαδικασία πλοήγησης που έχει σημαντική σχέση με την πολυμάθεια.

Λόγω της χρήσης και της θεωρητικοποίησης του όρου από τον Μπωντλαίρ και άλλους στοχαστές, η ιδέα της περιπλάνησης υπήρξε σημαντική για την κατανόηση του τοπίου. Ο όρος derive – κοινώς περιπλάνηση – μεταγενέστερος, προέρχεται από τους Λετριστές [1940] και βεβαίως τους Καταστασιακούς [1957] και κυρίως τον Guy Debord [1931-1994].Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

cttrvlls Δεύτερο Εξάμηνο 2017 Ξεκινάμε με ένα νέο σχήμα τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνης Λακίδης και μαζί ...