Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

...μετά την περσινή σαιζόν, που η κεντρική μας κατεύθυνση ήταν το : "Who Can Speak?"

Επιστροφή στην προετοιμασία του Υλικού των εκπομπών μας.

Δημοσίευση από City Travellers Σήμερα στις 23:41
Τέλη Σεπτέμβρη. Ξεκινάμε την προετοιμασία για την επανέναρξη των εκπομπών μας (http://beton7artradio.gr/ekpompes/?p=39) στο διαδικτυακό ραδιόφωνο beton7artradio (http://www.beton7artradio.gr/index.php/en/).

Την πρώτη εκπομπή γι' αυτή την σαιζόν την υπολογίζουμε μέση Οκτώμβρη.

Αυτό όμως που θα τρέξει Νοέμβρη - Δεκέμβρη είναι μια παρουσίαση σε 4 ραδιοδιαλέξεις μίας μεταφραστικής εργασίας του Βαγγέλη Μπιτσώρη, που εγκαινιάζει και μια νέα εποχή στις παρουσιάσεις μας.
Οι καλεσμένοι μας πλέον θα μπορούν να παρουσιάζουν μια εργασία τους ανέκδοτη σε μια σειρά ραδιοδιαλέξεων, όπου το αντικείμενο μελέτης θα επηρεάζει τις συζητήσεις που θα προηγούνται ή θα ακολουθούν.
Με την ευκαιρία μάλιστα αυτής της ανακοίνωσης θα θέλαμε να προσκαλέσουμε φίλους που εργάζονται ανάλογα να μας προτείνουν θεματικές που θα μπορούσαν να αναπτύξουν μέσα από την εκπομπή μας υπό την μορφή των ραδιοδιαλέξεων.

Ας προϊδεάσουμε λοιπόν περί της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας του Βαγγέλης Μπιτσώρη. Ο Βαγγέλης Μπιτσώρης συγγραφέας, μεταφραστής, ο οποίος έχει εργασθεί βασικά πάνω στον Derrida, θα μας παρουσιάσει σε μια σειρά περίπου 4 εκπομπών, ραδιοδιαλέξεων, ένα μικρό βιβλίο, το οποίο έχει μεταφράσει, αλλά δεν έχει εκδοθεί, με τίτλο: «Noli me tangere»
του Jean-Luc Nancy
Η παρουσίαση αυτή θα είναι μια μικρή συνεισφορά στο έργο του Jean-Luc Nancy. Ένα έργο που αποδομεί το χριστιανικό μοντέλο, μέσα από τα αξιόλογα γραπτά του για την τέχνη. Αναλύσεις των έργων ζωγραφικής “Noli me tangere” των ζωγράφων: Rembrandt, Durer, Tiziano, Pontormo, Bronzino και Correggio.
Μία εργασία, που βρίσκεται σε σιωπηλό διάλογο με το μνημειώδες αφιέρωμα του Jacques Derrida στο έργο του Jean-Luc Nancy: “ Le toucher ”
Το Μη μου άπτου λατ. (Noli me tangere= μη με εγγίζεις) είναι χριστιανική έκφραση από την Καινή Διαθήκη που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (20.17). Η βιβλική σκηνή της αναγνώρισης του Ιησού από την Μαρία Μαγδαληνή μετά την Ανάστασή του έγινε αντικείμενο μιας μακράς, εκτεταμένης και συνεχούς εικονογραφικής παράδοσης στη χριστιανική τέχνη από την εποχή του Φρα Αντζέλικο (1395-1455) μέχρι τις ημέρες μας.
Κατά την σκηνή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο μόλις αναστημένος Ιησούς διατάσσει στην Μαγδαληνή, μη μου άπτου (Noli me tangere – μη με εγγίζεις).
Μια στιγμή – κλειδί στην γενική παραβολή από την οποία απαρτίζεται η ζωή του Ιησού. Ένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα αυτής της ξαφνικής εμφάνισης στην οποία η φυγή εμπεριέχεται ήδη.
Αναστήθηκε, μιλάει, κάνει έκκληση και φεύγει.

Μην με αγγίζετε. Πέρα από την ιστορία του Χριστού, αυτή η φράση μέσα στην καθημερινότητα, λέει κάτι σημαντικό γύρω από το άγγιγμα γενικότερα. Υπενθυμίζει τη στιγμή που το άγγιγμα δεν πρέπει να αγγίξει, κι έτσι να μεταδώσει από το ένα σημείο στο άλλο κάτι- ότι, με τέχνη, λεπτότητα, χάρη.

Οι χριστιανικές παραβολές διατηρούν την δύναμή τους και πέρα από την σφαίρα της θρησκείας. Μεταφέρουν μέσα από ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης λογοτεχνίας την κατάστασή τους, υπό μία μορφή μηνύματος,“τύπου κώδικα”. "Όποιος έχει αυτιά να ακούσει, ας ακούσει". Δεν υπάρχει μήνυμα χωρίς πρωταρχικά να έχει δημιουργηθεί, να έχει υπάρξει ως μια ανάγκη για "προσφυγή". Ή πιο απλά χωρίς να υπάρξει στο ίδιο το μήνυμα μια κατεύθυνση προς μια σημασία ή μια ικανότητα που ο λόγος της (/) είναι να ακουσθεί. Όχι υπό την μορφή μιας προτροπής “δώσε προσοχή σ΄αυτό”, αλλά μάλλον σαν μια προειδοποίηση: “αν δεν καταλάβαίνετε, το μήνυμα θα σας ξεφύγει”.

…σύντομα από το ραδιόφωνο του Beton7art radio, που σιγά σιγά (μέσα Οκτ.) θα ξεκινήσουν οι εκπομπές των“City Travellers”

Το παραπάνω κείμενο που θα δουλέψει σαν την κατευθυντήρια οδό των αναζητήσεών μας, καθώς και ο όλος συντονισμός είναι της Κατερίνας Αθανασίου, η οποία εκπέμπει παρέα με τον Αντώνη Λακίδη και τον Μπάμπη Κολτράνη.
Οι παραπάνω κύριοι και κυρίες, ετοιμάζουν τις δικές τους κατευθύνσεις πάνω στις εκάστοτε θεματικές, που σημαίνει πως ο τρόπος που λειτουργεί η παρέμβαση και η οδός που θα ακολουθήσει ο καθένα τους είναι ανεξάρτητη και ο συντονισμός γίνεται απ' ευθείας στο studio. Μουσική: Λουκάς Δημητρέλος.

3 σχόλια:

 1. Καλησπερα παιδια! Καποιες εκπομπες σας παλιες δεν παιζουν απο εδω..
  http://beton7artradio.gr/ekpompes/?p=39
  Ειναι ο υπολογιστης μου που φταιει ή γενικο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έχουμε κι από αλλού παράπονα...ίσως ο server♥
  αλλά δεν θα έχεις προβλήματα από
  εδώ: https://soundcloud.com/you/tracks
  για προσπάθησε...ελπίζουμε να μας ακούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι παιζει κανονικα απ'το soundcloud

  ΑπάντησηΔιαγραφή

cttrvlls Δεύτερο Εξάμηνο 2017 Ξεκινάμε με ένα νέο σχήμα τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνης Λακίδης και μαζί ...