Δελτίο τύπου για την συμμετοχή μας στην έκθεση: Α (New) Athens State Of Mind» διοργάνωση: metamatic:tafΗ ομάδα City Travellers αποτελείται από ανθρώπους του χώρου της τέχνης, της θεωρίας και της φιλοσοφίας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο πειραματικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όλους όσους μοιράζονται κοινά εικαστικά και θεωρητικά ενδιαφέροντα. Στις δραστηριότητες του εργαστηρίου ανήκουν: η διοργάνωση μικρών εικαστικών συλλογικών δράσεων, εργαστηριακά μαθήματα σχεδίου ή εικαστικής δημιουργίας, σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, διαλέξεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Η μοντερνικότητα όπως και οι έννοιες της περιήγησης και της περιπλάνησης αποτελούν βασικές συνιστώσες για τις αναζητήσεις της.

Η Εύη Καλογηροπούλου, ο Μπάυρον Καλομαμάς (φοιτητές της ΑΣΚΤ) και η γλύπτρια-περφόρμερ Κατερίνα Αθανασίου (εμπνεύστρια της ιδέας «City Travellers»)  συναντιούνται στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής για τον καθένα περιπατητικής εμπειρίας στην πόλη των Αθηνών αλλά διερευνητικής σύμπλευσης ως προς την αίσθηση της «συστροφής» και τον επαναπροσδιορισμό πιθανών «ορίων». Η διαδρομή αναδύει για τον καθένα «ξέφωτα», τα οποία μέσω της προσωπικής παρεμβολής και επέμβασης μετασχηματίζονται σε περιβάλλοντα σημειολογικής πολλαπλότητας, αιφνιδιασμού, περισυλλογής, φόρτισης κι αποφόρτισης. Μια περιπλάνηση που προτείνει ανοίκειους χωροχρονικούς προορισμούς ως αφετηρία νέων αντιλήψεων και επανανοηματοδοτήσεων.


Εύη Καλογηροπούλου-Φοιτήτρια Α.Σ.Κ.Τ.
Η Εύη Καλογηροπούλου ενσκήπτει στην ιδέα της πολιτισμικής και θρησκευτικής ετερότητας υπό το πρίσμα της συγχώνευσης και της συνύπαρξης στον αστικό χώρο, σχολιάζοντας πιθανές ανθρωποκεντρικές «οριοθετήσεις».  Ο σταυρός φορτίζεται με πολλαπλές σημασιοδοτήσεις καθώς  διατηρεί τον θρησκευτικό του συμβολισμό αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν από συγκεκριμένο πλανόδιο από το Πακιστάν που συνάντησε η καλλιτέχνιδα.
 Η διαφορετικότητα αρθρώνεται  με όρους ενσωμάτωσης και συμπαρουσίας ταυτοτήτων τόσο σε επίπεδο πολιτισμικό όσο και σε επίπεδο αισθητικό.
(ΥΛΙΚΑ: έγχρωμη εκτύπωση σε plexiglas, μπλάνκο/ εγκατάσταση με πολύπριζα, σταυροί με led/ σχέδιο με μολύβι, φωτογραφία επεξεργασμένη/ λάμπες φθορίου)

Μπάυρον Καλομαμάς-Φοιτητής ΑΣΚΤ
Ο Μπάυρον Καλομαμάς  επεμβαίνει στον ευδιάκριτα ή μη οριοθετημένο αστικό χώρο προτείνοντας έτσι μια διαφορετική ανάγνωση του οικείου, ανοιχτή σε χωροχρονικούς συνειρμούς και σημειολογικούς συσχετισμούς.
Νοητά περιγράμματα αναδεικνύουν αθώρητα υπο-περιβάλλοντα, τα οποία  συστήνονται ως τέτοια, νοερά και κυριολεκτικά,  δια της ανθρώπινης παρουσίας, ανάγκης ή χρηστικότητας, επιτρέποντας στον ιδιωτικό χρόνο να  μεταλλάξει  τα αναγνωρίσιμα γεωμετρικά στοιχεία του αστικού  σχεδιασμού  και να οργανώσει  εν τέλει τους δικούς του χώρους…
Νοητά συνθήματα επισφραγίζουν ή παραβιάζουν συμβατικές και μεταφορικές οροθεσίες, αναλύουν σημειολογικά αστικές δομές και σχέσεις , σκηνοθετούν αναμετρήσεις…
(ΥΛΙΚΑ: Φωτογραφίες με laser: ψηφιακή φωτογραφία, light painting / Φωτογραφίες επεξεργασμένες στο χέρι: ψηφιακή φωτογραφία και μαρκαδόροι σε Plexiglas/ Κατασκευή: σίδερο, ξύλο)

Κατερίνα Αθανασίου-Γλύπτρια/Περφόρμερ
H Κατερίνα Αθανασίου επιδίδεται σε μια δίωρη ψυχογεωγραφική μελέτη, διερευνώντας επιτόπια τις πιθανές εσωτερικές διεργασίες που προκαλεί η διαρκής εναλλαγή μεταξύ δύο διαφορετικών περιβαλλόντων.  Το κυκλικό, τελετουργικό σχήμα που υιοθετεί είναι εκείνο της « περιστροφικής κίνησης-συστροφής»  ώστε να βιώσει και να αποδώσει τον προσωπικό της συντονισμό με το εκάστοτε περιβάλλον, την απόσυρσή της και την περισυλλογή.  Το σχήμα αυτό της αποδίδει ταυτόχρονα τον ρόλο του χωροχρονικού ορίου, ως οροθέσιο μεταξύ δύο περιοχών και ως παύση μεταξύ διαφορετικών ρυθμών.
(ΥΛΙΚΑ: σώμα, υλικά τεχνολογίας wi fi, φωτογραφίες, άμμος)

Επιμέλεια: Βάνα Βερροιοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

cttrvlls Δεύτερο Εξάμηνο 2017 Ξεκινάμε με ένα νέο σχήμα τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνης Λακίδης και μαζί ...